Turun Logistiikkapäivä 2023 — tulevaisuudentoivoa löytämässä

Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry ja Turun ammattikorkeakoulu järjestivät Logistiikkapäivän Turussa 16.11.2023. Tällä kertaa minullakin oli mahdollisuus ottaa osaa tähän jo perinteeksi muodostuneeseen tapahtumaan.

Tämä kaikille avoin tapahtuma tarjosi noin 6 tuntia logistiikka- ja hankinta-aiheisia yritysluentoja ja ”toiminnallisen aulatapahtuman” Turun AMK:n ICT- ja EduCity -kampuksilla. Vuosikausia olen tämän tapahtuman olemassaolosta tiennyt, mutta eihän minulla aiemmin ollut mitään asiaa Turkuun. Ajattelin, että nyt se on sitten koettava, kun tilaisuus on.

Seikkailu vieraalla kampuksella

Saatoin alkuun odottaa jonkinlaista ”Logy Conferencea pienoiskoossa”. Ne nimittäin olivat minusta hienoja tilaisuuksia silloin, kun niihin AMK:ssa pääsi vielä ilmaiseksi. Jopa Kotkasta järjestettiin vuotuinen kuljetus Finlandia-talolle.

Logistiikkapäivänä saavuin Turun AMK:lle hieman turhan täsmällisesti. Pyysin heti ICT-Cityn aulainfosta reittiohjeet, koska en ollut ikinä käynytkään koko rakennuksessa. Sain mielestäni erittäin yksinkertaiset ohjeet…

…mutta minulla oli jotenkin niin voimakkaat mielikuvat siitä, miltä tällainen kaikille avoin koko päivän logistiikkahäppeninki ja Alpha-niminen auditorio näyttävät, että kävelin reippaasti ohi. Kaikenlaista Sigmaa ja Gammaa tuli kyllä vastaan, muttei mitään ”Logyn punaista roll-upia” tai sisäänheittoa suureen Alphaan.

Sitten tovin pyörittyäni löysin siitä kapealta käytävältä harmaan umpinaisen oven. Siinä se Alpha nyt oli, ja olihan siinä joku A4-kokoinen maininta Logistiikkapäivästä.

Mutta kello oli jo muutamaa minuuttia yli 9, ja ovi niin säpissä, että tohtiiko enää mennä? Mielikuvani olivat jo siihen saakka osoittautuneet niin vääriksi, että mistä minä voin enää olla varma, mitä oven takaa paljastuu? Joku pikku luokkahuone, jossa kaikki kääntyvät katsomaan syyllistävästi, ja lehtori nuhtelee? Pitääkö ottaa hattu kouraan?

Olin jo kääntymässä 180 astetta, mutta muutama talon opiskelija tuli ja näytti esimerkkiä, miten auditorioon painellaan myöhässä kahden suljetun oven läpi. Menin sitten vanavedessä.

Turun AMK:n EduCity-kampuksen lasinen katto kuvattu ruokalasta.
Lasikatto EduCityn ruokalassa.

Tarjolla Alpha-salissa oli monipuolinen esityskattaus logistiikkaa (erityisesti meri), hankintaa, digitalisaatiota ja vastuullisuusteemoja. Samalla yritykset tekivät itseään tutuiksi yleisölle, josta arviolta 99 % oli Turun AMK:n opiskelijoita tai henkilökuntaa.

Mitä ohjelmasta jäi erityisesti mieleen?

  • ”ESG” on päivän lyhenne. Jos et vielä ole kuullut, mitä ESG tarkoittaa — tai jos olet kuten minä eli sinulla oli jo tälle lyhenteelle jokin aivan eri merkitys, niin: ESG = Environmental, Social ja Governance. Siitä varmaankin ura urkenee monelle — jokunen ESG-konsultin, -kontrollerin ja -koordinaattorin paikka on jo nyt osunut silmiini.
  • Containershipsin tarina on lopullisesti loppu. Suomalainen varustamo Containerships siirtyi ranskalaisen CMA CGM:n omistukseen vuonna 2018, ja nyt myös brändi on sulautettu CMA CGM:ään. Kumpi olisi maalaisjärjellä ajatellen ollut ”arvokkaampi” brändi laivavarustamolle? Mieti, jos konepajayhtiö Koneesta tulisikin joku YKG AWC (nimi keksitty)? R.I.P. Containerships, yksi nuoruuteni unelmayrityksistä.
  • Kun yritykset tavoittelevat ilmasto- ja ympäristövastuullisuutta, niiden kannattaisi ottaa asia painavasti huomioon kuljetuskumppaninsa valinnassa. Markkinoilta löytyy jo kuljetusyhtiöitä, jotka ovat ottaneet ja ottavat suuria askeleita kohti fossiilipäästöttömyyttä.
  • Erilaiset hankinnat muodostavat suuren osan yritysten kuluista. Jos yrityksellä menee huonosti, kannattaisiko tuotantohenkilöstön harventamisen sijaan suunnata ensin katse hankintoihin? Säästöjen löytäminen hankintapäästä voi olla helpompaa kuin esimerkiksi myynnin tuplaaminen.
  • Kirjoitin täällä blogissa jo aiemmin IoT:sta ja varastotyön murroksesta. Nyt yksi käyttämistäni yrityslähteistä oli kertomassa tulevaisuuden sisälogistiikasta. Kuten jo aiemmassa tekstissäni todettua, ihmistyö varastoissa säilyy mutta muuttuu. Erityisesti älylaseista oli nyt puhe. En ole oikein aiemmin käsittänyt, mitä hyötyä niistä voisi olla (minullahan on ”älykkyyttä lisäävät lasit” ärsyttävästi päässä koko ajan).
    • Älylasit voidaan yhdistää esimerkiksi puheohjauksen kanssa niin, että älylasit tarjoavat lisätietoa: vaikkapa tuotekuvia kerättävistä tuotteista.
    • Älylasit voivat näyttää esim. visuaalisena ruudukkona ja värikoodeina keruupaikat, -rivit ja niiden senhetkisen statuksen.
    • Älylasit voivat myös neuvoa, miten asetella kollit lavalle oikein (no, ymmärrän tämän tarpeen, jos lavan purkamisjärjestyksellä on merkitystä, esim. päivittäistavarakaupassa).
    • Älylasien suurin hyöty voi olla siinä, että niiden ympärille ei juurikaan tarvitse rakentaa uutta fyysistä infraa (vrt. esim. valo-ohjattu keräys).
  • Tähän väliin voisi heittää viisauden, joka tuli esiin eräässä toisessa esityksessä: Haaste ei ole teknologia, vaan ihminen. Eli henkilöstöä pitää auttaa murroksessa.
  • Ja sitten listan loppuun toinen saman esityksen työelämänviisaus, johon voin vain todeta, että tää niiiiin liittyy logistiikka-alaan, ja mä niiiiin ymmärrän tämän: Älä tee itsestäsi ”sankaria” ratkomalla ongelmia sähköpostilla ja puhelimella, vaan tee itsestäsi sankari ratkomalla ongelmia niin, että niitä ei enää tule (vapaasti lainaten). Kyseinen esitys liittyi projektiteollisuuden materiaalinhallintaan, mutta viisauden ydin sopii muuhunkin. Lopetetaan se sinkoilu ja jatkuva omasta selkänahasta paikkailu. Tehdään jo prosessitasolla fiksummin. Jooko. Kehitetään vaikka niitä organisaatiotason kyvykkyyksiä, joista oli jo aiemmin blogissa puhe.
Auditorion pöydällä kuulakärkikynä ja postikortti.
Märski-kynä jäi käteen.

Konkreettisesti tästä Logistiikkapäivästä jäivät käteen suttuiset muistiinpanot ja hieno Märski-kynä. Aulatapahtumassa kiersin yritysten ständejä pariin otteeseen. Sehän olisi ollut yrityksille hyvä foorumi ilmoittaa työvoimatarpeista jollakin lukuisista ruuduista tai plakaateista. Siitä olisi voinut syntyä hedelmällisempiä keskustelunavauksia kuin ”Hei, saako ottaa (konvehteja)”.

Omakustanteista lounassämpylää mussuttaessani en tosin voinut olla kuulematta, että tarjolla oli reippaillekin kyselijöille lähinnä ”eioota” tai ”yksi avoin varastotyöntekijän paikka”.

Omalla tavallaan tällaiset ”your future” -henkiset tapahtumat ovat vallitsevissa olosuhteissa jopa hieman irvokkaita. Mutta minusta on silti erittäin tärkeää, että yritykset esiintyvät ja pitävät yllä kontaktia opiskelijoihin ja nuoriin ihmisiin myös huonompina aikoina.

Näin ei valitettavasti ollut silloin, kun itse olin nuori ammattikorkeakoululainen. Ihan alussa (2012) yritysvierailijoita tuntui käyvän harva se viikko, mutta sitten tapahtui jotain, ja Kymenlaakson työttömyys kohosi huimiin lukemiin. Kukaan ei tullut esittelemään logistiikka-alan hienouksia, kun yrityksillä ei ilmeisesti ollut enää tarjota edes mitään ympäripyöreää puhetta kesärekryistä (onneksi oli edes ne ammatillista itsetuntoa kohottavat reissut Logy Conferenceen).

Sitten kun viime vuosikymmenen vaihteessa koulutetun työvoiman tarve vähänkin hetkellisesti piristyi, olikin tarve Suomen laajuiselle somekampanjalle; ”Kotkassa on töitä korkeakoulutetuille!”

Eihän tuolle voinut alumnina muuta kuin hymähtää (kirjoittajan rakkaus Kotkaa kohtaan on silti ikuista ja geneettistä, toim. huom.).

Pöydällä juustosämpylä suojapakkauksessa.
Kanttiinin sämpylä.

Kannattiko käydä?

En todennäköisesti ota perinteekseni osallistua Turun Logistiikkapäivään. Sinänsä kiinnostavista puheenvuoroista huolimatta tilaisuus oli niin selvästi suunnattu opiskeleville Tulevaisuuden toivoille. Minunkin statukseni on toki opiskelija, mutta olen lähinnä joku Tämän päivän kysymysmerkki — Floppi tai Feeniks.

Tuntui alkuun jopa teennäiseltä olla siellä. Eräs loppupuolen esitys kuitenkin muutti koko kokemuksen vireen — firman nimellä ei ole tässä kohtaa väliä.

Esiintyjä kertoi olevansa viisikymppinen ja löytäneensä logistiikan ”liian myöhään”, 10 vuotta sitten. Nyt hänellä on enää kymmenisen vuotta työaikaa jäljellä ja hän omien sanojensa mukaan tietää, että ei saa työtään valmiiksi (nuorempia väistämättä tarvitaan vielä).

Tämä oli aasinsilta varsinaiseen ahaa-hetkeen.

Aloin sitten kelata tapahtumassa näkemääni taaksepäin ja tein huomion, että lähes kaikki nämä päivän asiantuntijaesiintyjät itseasiassa olivat jo huomattavasti kokeneempaa ikäluokkaa. Siis ihan oikeasti aikuisia ihmisiä mielenkiintoisissa ammattitehtävissä.

Luulen, että minun oli tärkeää nähdä tämä show juuri nyt.

***

(Kirjoitusta ei ole toteutettu minkäänlaisessa yhteistyössä. Tapahtuman esiintyjät edustivat Airpro:ta, Carinafouria, CMA CGM:ää, Maersk Finlandia, Optiscania, Suomen Laivameklareita, Tullia, ValueSourcea ja Wärtsilää. Kiitos esiintyjille ajatuksia herättäneistä puheista. Järjestäjille kiitos tapahtuman avoimista ovista ;))

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑