Pori-trilogia: Kivoimmat asuinalueet Porissa

Listattu Porissa asuvan Helsinki-hipsterin silmin eli esittelyssä Porin keskusta, Kuukkari, Riihiketo ja muutama muu vinkki kartoittamaan ehkä juuri sinulle paras asuinalue Porissa.

Valmistellessani muuttoa Poriin en tuntenut lainkaan Porin eri asuinalueita. Ne eivät ole kuuma aihe Porin ulkopuolella… Google Maps ja 10 vuotta vanhat nettikeskustelut ”Mikä on Porin paras tai huonoin asuinalue” antoivat toki jonkinlaista osviittaa, minne suunnata ensimmäisellä tutustumiskierroksella.

Asuinalueen etsijän täytyy tuntea omat tarpeensa ja oma makunsa. Itse arvostan yleistä viihtyisyyttä ja mahdollisuutta ”elää arkea ilman riippuvuutta autosta”. Älä siis suotta loukkaannu, jos en listannut sitä ihanaa rintamamiestaloidylliä 11 km päässä keskustasta tai jotakin Oikeasti todella rauhallista 70-luvun lähiötä. Niitä on aivan varmasti, mutta nyt on eri lasit päässä. Mennään asiaan.

Porin keskusta

Porin keskusta tarjoaa jokaiselle jotakin — niin hintatasoltaan kuin arkkitehtuuriltaankin. Kaupunkielämää kohtuuhintaan.

Kun aloin tutustua Poriin, minulle oli yllätys, kuinka kaukana satamakaupunkina tuntemani Porin keskusta on rannikolta. Keskustan vesielementti ei olekaan meri, vaan Kokemäenjoki.

Porin keskusta on rakennuksiltaan melkoinen tilkkutäkki eri tyylejä ja aikakausia. Keskustassa on teoriassa mahdollista asua niin wanhan ajan kivitalossa kuin modernin tornitalon 16. kerroksessakin. Se on toki asia erikseen, mitä milloinkin on vapaana.

Porin keskusta on rakennettu mukavasti ruutukaavaan. Etelärannan kaunista Kivi-Poria lukuun ottamatta arkkitehtuurista puuttuu kuitenkin ”punainen lanka”. Eri vuosikymmenten taidonnäytteet kohoavat vieretysten sulassa visuaalisessa epäsovussa…

Mutta onneksi Porin puistoakselit tuovat keskustaan vihreää saumattomuutta. Puistoakselit ovat neljään pääilmansuuntaan kulkevia ”esplanadeja”, joissa keskellä kulkevaa kevyen liikenteen väylää reunustavat vehreät puut. Nämä ristin muodossa keskustaa lohkovat puistoakselit on alun perin rakennettu rajaamaan ennalta kaupungin tulipalotuhoja. Tänä päivänä ne toimivat myös kätevänä kompassina uudelle asukkaalle.

Pori Eteläranta kaksi jugendtaloa ulkoa päin.
”Kivi-Porin” rakennuksia Etelärannassa.

Pori Eteläpuisto talvella.
Puistoakselia etelän suuntaan. Ihan kiva myös talvella.

Pori Eteläranta Shots Jokiranta ravintola ja terassi.
Tyylikäs terassi Etelärannassa.

Päärnäinen eli Porin 6. kaupunginosa eli Kuukkari

Vanhoja persoonallisia puutaloja täynnä oleva Kuukkari sijaitsee aivan keskustan syrjäisemmän reunan vieressä — kohtuullisella mummopyöräetäisyydellä palveluista siis. Wikipedia kertoo Kuukkarin rakennusten olevan 1800- ja 1900-luvun taitteen puutaloja, joskin joukossa on myös aivan muutamia matalia 60-luvun pienkerrostaloja.

On mahdotonta toistaa valokuviin ensinäkemääni Kuukkarissa. Ei ole sellaista kuvakulmaa, joka näyttäisi alueen koko laajuuden ja värikirjon. Talojonot vain jatkuivat ja jatkuivat. Voiko tällaista aluetta olla enää säilytettynä tässä mittakaavassa? Jos Kuukkari olisi Helsingissä, se olisi kallis ja yhtä ”hipsteriä” kuin Puu-Käpylä tai -Vallila.

Minusta Kuukkari olisi tosi kiva asuinalue. Mutta matkailijoille sanottakoon, että ei se mikään ”Vanha Rauma” ole. Hyvä päiväkävelykohde, jossa voi nauttia virvokkeita, mutta ei juuri muuta. Jos Kuukkariin on kuitenkin asiaa, samalla reissulla kannattaa katsoa aivan lähellä oleva Juséliuksen mausoleumi.

Pori Kuukkari Kalevanpuiston pääty jossa punainen puutalo ja Baarine ravintola ulkoa.
Baarine Kalevanpuiston reunassa.

Pori Kuukkari Sataneule Oy:n ompelimo rakennus ulkoa päin.
Sataneuleen ompelimo. Pihapiirissä on vintage-liike satunnaisesti kesäisin.

Pori Kuukkari Kalevanpuiston puita ja puutaloja.
Pieni pala Kuukkaria.

Riihiketo eli Porin 9. kaupunginosa

Riihiketo tuo verkkokalvoille tunnelmallista 50-luvun arkkitehtuuria aivan Porin keskustan vieressä. Riihiketo on Porin paras asuinalue, jos opiskelee SAMK:in Porin kampuksella tai tarvitsee usein junaa tai pitkän matkan bussia — ne kaikki sijaitsevat Riihikedon liepeillä.

Minua Riihikedossa viehättää se, että vaikkei alue ole suuren suuri, se on yhtenäinen rykelmä 50-lukua, joka oli kivannäköinen vuosikymmen kerrostalorakentamisessa. Alue on myös todella kohtuuhintainen niin vuokra- kuin omistusasujallekin (no niinhän koko Pori on…). Riihikedosta tulee mieleen useampikin helsinkiläinen ”hyvien yhteyksien päässä palveluista oleva 50-luvun nukkumalähiö”.

Jos ei halua, että keskusta alkaa aivan omalta kotiovelta, mutta tarvitsee kuitenkin lyhyet kulkuyhteydet palveluihin, kannattaa katsoa Riihikedon tarjontaa.

Pori Riihiketo 50-luvun kerrostaloja Kiertokadulla.
50-luvun nostalgiaa Kiertokadulla.

Pori Riihiketo 50-luvun kerrostaloja Kiertokadulla.
Helsinki tulee mieleen.

Pori Riihiketo 50-luvun kerrostaloja Presidentinpuistokadulla.
Talvi oli oikea aika kuvata Presidentinpuistokadulla.

Muita kiinnostavia asuinalueita Porissa

Porin Karjarannassa uusia kerrostaloja Kokemäenjoen rannassa.
Porin Karjarannan uusi asuinalue uudempaan makuun.

Karjaranta ja Aittaluoto

Olivatko nämä aiemmat liian wanhaa sinun makuusi? Karjaranta on uudehko asuinalue keskustan vieressä Kokemäenjoen varressa. Tämä on siis ehdoton kohde, jos pitää uutuuden kiillosta. Joenvarsinäkymästä Karjarannassa joutuu toki maksamaan porilaisittain hunajaa, ja alue on muutenkin Porin yleiseen hintatasoon nähden huomattavan kallis.

Aittaluoto on myös Kokemäenjoen varressa ja keskustan vieressä, mutta Karjaranta ja Aittaluoto ovat keskustaan nähden eri puolilla keskenään. 1960-luvun tiilikerrostalovaltaisesta Aittaluodosta voi löytää joenvarsinäkymän aivan pilkkahintaan. Maisemat ovat Karjarantaan verrattuna ”teollisuushenkisemmät”.

Itätulli eli Porin 5. kaupunginosa eli Viikkari

Viikkari on puutalovaltainen asuinalue aivan keskustan vieressä — järjestysnumerostaan huolimatta ihan eri puolella kuin Kuukkari. Viikkari muistuttaa hyvin paljon Kuukkaria ja on mukava kävelylenkkikohde. Ikävä kyllä Viikkarin yleisilme on vähän rähjäisempi. Pieni osa taloista on suorastaan surullisessa kunnossa. Heittäisin hihasta, että Viikkarissa on enemmän puutalo-osakkeita vuokralla. Porissa on todella edullisia puutalovuokra-asuntoja, kunhan lämmitys sisältyy vuokraan.

Reposaari ja Uniluoto

Kiinnostaako vanha omakotitalo merellisissä olosuhteissa, kulkuyhteyksistä ei niin väliä? Ehkä se oikea löytyykin Reposaaresta tai Uniluodosta.

Vanhakoivisto ja Uusikoivisto

Jos olisin Kuukkari-tyylin fani ja etsisin omakotitaloa Porista, laittaisin myös nämä alueet hakuun. Yksittäisissä taloissa on jotakin samaa tyyliä, vaikka alueet ovat muuten aivan erilaisia.

Pori Uusikoivisto Puistikon Saluuna baari rakennus ulkoa päin talvella.
Puistikon Saluuna, Uusikoivisto.

***

Tämä oli Pori-trilogiani toinen osa.

Ensimmäinen osa löytyy täältä ja käsittelee Porin suosituimpia nähtävyyksiä.

Kolmas osa (3a) löytyy täältä ja käsittelee muuttoani Helsingistä Poriin.

Viimeinen osa (3b) löytyy täältä ja käsittelee elämää Porissa.

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑